Acronimul ERP provine de la Enterprise Resource Planning si se refera la planificarea tuturor resurselor unei companii, pentru a gestiona activitatile de zi cu zi necesare desfasurarii unui business.

Ceea ce trebuie sa stii despre sistemul ERP este ca acesta cuprinde functionalitati de gestionare a stocurilor, productiei, gestiunii, furnizorilor, proiectelor, rapoartelor, toate acestea fiind automatizate si conectate intre ele. Utilizand un astfel de software vei putea lua cele mai bune decizii, bazate pe date reale extrase din sistem.

Beneficiile utilizarii unui sistem ERP

Utilizarea unei solutii software aduce avantaje majore companiei tale. Iata cateva dintre beneficiile pe care le aduce implementarea unui sistem de tip ERP:
• Monitorizeaza si gestioneaza eficient stocurile si obiectele de inventar
• Reduce costurile operationale
• Planifica eficient procesele de productie
• Ofera claritate in urmarirea miscarilor de stoc
• Optimizeaza resursele si procesele de lucru
• Automatizeaza si standardizeaza procesele de lucru
• Automatizeaza intocmirea documentelor de gestiune
• Imbunatateste productivitatea
• Ofera acces, in timp real, la situatia operatiunilor in curs de desfasurate sau finalizate
• Eficientizeaza comunicarea intre toate departamentele companiei

Gestionarea productiei si a stocurilor

Pentru ca ne aflam in secolul vitezei, cu totii cautam sa eficientizam timpul si sa simplificam activitatile zilnice de la birou pentru a fi cat mai productivi. Pentru acest lucru a fost dezvoltat sistemul ERP care se ocupa de managementul operational, permite controlul proceselor de achizitie, gestiune si productie si tine sub control stocurile de produse.

Pornind de la planificarea comenzilor catre furnizori si urmarirea estimarilor, pana la coordonarea si monitorizarea procesului de productie, un sistem ERP se ocupa de gestionarea resurselor, a stocurilor de materii prime, materiale si de produse finite si asigura analize complete asupra intregului proces de lucru.
Acest instrument de lucru administreaza un volum complex de date in ceea ce priveste achizitiile, vanzarile, stocurile, facturile si alte procese de lucru ale companiei si te ajuta sa eficientizezi activitatile din depozit, monitorizeaza miscarile de produse si gestioneaza incarcarea si descarcarea gestiunilor.

Centralizarea si organizarea datelor intr-un sistem ERP

Solutia software de tip ERP este proiectata in jurul unei baze de date comune si ofera acces la toate informatiile, in timp real, tuturor utilizatorilor.

Un lucru importat pe care trebuie sa il stii este ca informatiile pe care le detii sunt calea pentru a conduce afacerea spre productivitate. De aceea este prioritar sa le gestionezi corect si eficient. Pentru organizarea lor este important sa utilizezi un sistem software. Acesta organizeaza modul tau de lucru centralizand toate informatiile intr-o singura baza de date, dobandind astfel o perspectiva de ansamblu asupra activitatii intregii echipe.

Cu o baza de date securizata si centralizata, poti avea incredere ca datele sunt corecte, actualizate si complete, iar integritatea acestora este asigurata pentru fiecare activitate efectuata.

ERP-ul – de la gestionare locala, la gestionare in cloud

Incepand cu anii ’90 s-a identificat necesitatea utilizarii unui sistem ERP pentru a relationa procesele interne si pentru a imbunatati vizibilitatea datelor. S-a descoperit ca utilizarea noilor tehnologii ofera un avantaj competitiv. Insa implementarea unui astfel de sistem necesita investitii scumpe in hardware si software si costuri suplimentare pentru consultanti si training.
Intre timp, tehnologia software a evoluat dispunand de noi caracteristici si functionalitati, precum analizele integrate. Odata cu trecerea timpului, multe companii au descoperit ca sistemele lor ERP locale nu pot tine pasul cu cerintele de securitate sau cu noile tehnologii.

Astfel s-a dezvoltat pastrarea si securizarea datelor in cloud. Acest lucru inseamna ca informatiile sunt pastrate pe o retea de servere la distanta, in loc de locatia companiei tale. Stocarea in cloud iti ofera o alternativa mai accesibila pentru uilizarea unui sistem ERP. Acest nou tip de abordare reduce cheltuielile operationale eliminand necesitatea de a achizitiona echipamente software si hardware sau de a angaja personal IT suplimentar. Reducand costurile de infrastructura, o solutie de tip ERP te ajuta sa investesti resursele in oportunitati pentru dezvoltare.