Era digitală aduce după sine transformări inevitabile în toate industriile. Noile tehnologii, precum Inteligența Artificială (AI), Realitatea Virtuală (VR), și progresele înregistrate în domeniul Cloud sunt astăzi o realitate datorită evoluțiilor în materie de software și putere de procesare. Acestea se observă din ce în ce mai ușor în majoritatea activităților pe care le desfășurăm acasă sau la birou, având acces la telefoane smart, tranzacții bancare, transferuri și procesări de date, automobile sau case conectate la internet și multe alte dispozitive care ne facilitează acțiunile de zi cu zi. Pentru toate avem nevoie de un spațiu de stocare al documentelor, al fotografiilor, al fișierelor video sau al altor informații.

Descoperirile tehnoligice din ultimii ani, susțin companiile dispuse să se alinieze acestei lumi digitale să se dezvolte mai simplu și mai eficient, în detrimentul celor care nu vor reuși să țină pasul cu noile tehnologii.

Stocarea și procesarea continuă de informații devine o provocare din ce în ce mai mare pentru companiile de orice dimensiune, indiferent de domeniul de activitate. În acest context, rolul serviciilor cloud a devenit foarte important.

Stocarea datelor în cloud reprezintă păstrarea acestora pe o rețea de servere la distanță deținute de companii precum Google, Amazon, Oracle sau alți furnizori de servicii cloud, în locul păstrării acestora în memoria unui dispozitiv.

Pentru stocarea unei cantități atât de mare de informații este nevoie de niște hard-disk-uri imense. Toate datele salvate în cloud sunt stocate în diverse data centers, cladiri în care se află sistemele de stocare ale companiilor ce oferă servicii cloud. Datele trimise către cloud sunt preluate inițial de un master control data server (mastermind). Acesta creează mai multe copii ale informațiilor primite apoi le trimite pe unități de stocare diferite. Acest principiu de funcționare se numește redundanță și este utilizat atât pentru stocarea în siguranță a informațiilor în cazul în care unul din servere se defecteză, cât și pentru a putea avea oricând acces la fișierele salvate în cloud. Indiferent dacă unitatea principală nu funcționează se va accesa una din copiile fișierului, salvată pe un alt server. Pentru o siguranță sporită, datele trec printr-un proces de criptare, iar accesarea lor se face pe baza autentificării cu username și parolă.

Dezvoltarea continuă a tehnologiei Cloud

Începând cu 2018, companiile au început să se îndrepte către o abordare multi-cloud. Aceasta reprezintă o strategie ce include avantajele utilizării mai multor tipuri de platforme cloud publice, private sau hibrid, fiecare dintre acestea oferind un serviciu specific pentru atingerea obiectivelor finale ale companiei. Gestionarea mediilor multi-cloud este complexă, iar noul mod de stocare a informațiilor este diferit, oferind pe langă multe alte beneficii o securitate sportită pe care o singură platformă cloud nu o putea oferi.

Nevoia unei siguranțe depline este cea care a stat la baza dezvoltării continue a serviciilor Cloud și care a dus la apariția conceptului de “Mega Cloud”. Acest nou concept presupune interconectarea numeroaselor platforme Cloud publice și private sub forma unui sistem complet și oferă o perspectivă de ansamblu asupra întregului mediu IT.

Avantajele folosirii serviciilor în Cloud

Securitatea datelor:

Serviciile cloud dispun de servere echipate cu soluții optime pentru protejarea datelor și pentru păstrarea acestora într-un mediu securizat. Stocarea rapidă și în siguranță a informațiilor în medii criptate elimină riscul scurgerii sau pierderii acestora.

Reducerea costurilor:

Utilizarea serviciilor în cloud reduce considerabil costurile operaționale eliminând necesitatea achiziționării echipamentelor hardware și software.

Mobilitate:

Indiferent de locul în care te afli, serviciile în cloud îți oferă mobilitate. Accesul la informații se face rapid și securizat de pe orice tip de dispozitiv mobil, fiind necesară doar conexiunea la internet.

Stocare rapidă:

Datorită echipamentelor performate, cloud-ul are o capacitate imensă de stocare a datelor și permite transferul rapid de informații.

Partajarea fișierelor:

Serviciile in cloud permit partajare facilă a fișierelor cu clienții, furnizorii sau partenerii companiei. Există posibilitatea de a crea un link pentru fiecare fișier stocat în cloud, acesta se poate transmite pe email, mesaj sau orice altă cale de comunicare și poate fi accesat de către destinatar fără a fi nevoie ca fișierul să fie salvat în dispozitiv.

Backup-ul datelor:

Serviciile in cloud îți oferă control asupra proceselor de backup. În situația în care dispozitivul pe care îl utilizezi se defectează și pierde toate informațiile înregistrate, acestea se regăsesc în mediile protejate oferite prin utilizarea serviciilor cloud și pot fi accesate cu ușurință de pe orice alt dispozitiv.

Luând în considerare toate aceste beneficii, serviciile de stocare în cloud reprezintă o investiție indispensabilă pentru dezvoltarea oricărui business.

Fie că vorbim de companii la început de drum, sau de companii deja dezvoltate, fiecare are nevoie să se alinieze noilor tendințe tehnologice. Optimis este o soluție software în cloud care încorporează 3 tipuri de sisteme – ERP, CRM și SFA.

Testează soluţia Optimis gratuit